söndag 24 augusti 2014

Långpass med fartökning


Var det sista sommarmorgonen idag? Äldsta dottern börjar skolan imorgon och menade det. Sista dagen på sista sommarlovet. När hade man det? Sommaren 86? Då var jag i alla fall inte i samma form som nu. Fast jag sprang betydligt fortare upp till fem kilometer.
Idag var det tänkt att det skulle bli ett progressivt pass om 22km, med fartökning efter 12km. Strålande sol vid halv sju så jag satsade på tidig start. Ofta när jag försökt de här progressiva passen har jag öppnat litet för offensivt, så idag var planen att ta det lugnare den första delen.
Igår tog jag en kortare bensträckare för att skaka om benen som faktiskt var ganska tagna efter torsdagens urladdning. Det gjorde gott. Idag kunde jag springa utan stelhet direkt hemifrån, utan att hälsena eller annat sa ifrån. Sprang ett par sträckor som jag inte tagit så ofta på sistone, ut längs golfbanan och sedan ut mot Runö park. Den kuperade biten ut mot Runö nådde jag efter drygt 11km och då hade jag redan glidit ner mot fem minuters sträcket, så då tänkte jag att nu kör vi på. Så det blev 8km med ökande tempo, ner under 4:10 de sista två. 
Avslutade med en lugn hemjogg skönt varm och svettig med 23 morgonkilometrar loggade.
Vi ger oss inte!

4 kommentarer:

 1. Hej

  Vilket tempo håller du på ett lugnt långpass?
  Håller själv på att lära mig springa dessa lite långsammare passen, men tycker det är svårt att springa saktare än 5min/km. Tycker det blir svårt med löpkänslan, tycker att jag tappar både hållning och steg om det går saktare.
  Körde 20 kilometer i helgen och höll då 5 min/km första fem. Det kändes bra förutom stela lår.
  Springer du minst ett långpass/vecka? Vilka sträckor, kortaste och längsta? Tack på förhand.

  SvaraRadera
 2. Jag har hållit på med långpass i ungefär två år och det jag kan se är att tempot och definitionen ändrats med tiden. Jag har följt några olika program och varje gång har det blivit så att de första legat mellan 5:40-6:00, för att senare gå ner mot 5:00-5:20. Sen har jag spridda pass som går mellan 4:20-5:00. Men många pass kör jag progressivt (men aldrig då bra dom igår) eller med inslag av fartlek.
  Längd från halvmara till 38km på träning dvs 3h som längst.
  Under programmen springer jag 2av 3 veckor långt. I sommar har jag inte haft möjlighet (eller orkat i värmen) mer än en 18km och en 28km.
  Men jag håller med om att det är svårt att springa långsamt. En förklaring till mina långsamma pass är att de görs tidiga söndagsmorgnar i januari. Då går livet litet i ultrarapid och kroppen knappt vaken inbäddad i flera lager.

  SvaraRadera
 3. Ok.

  Tack för svaret. 3h är länge, äter du då? Jag har aldrig ätit under ett långpass bara vatten. Men tycker att det tar lång tid att återhämta sig.
  Kanske är för att jag inte får i mig energi under passet? Om man kan få i sig lite näring under passet så kanske kroppen börjar återhämtningen på ett bättre sätt, eller aldrig blir så tom på energi som den kanske blir om man inte äter något.?
  Vad har du för erfarenheter av att äta under dessa pass samt under dina maror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag var för många år sedan på en föreläsning av Rune Larsson. Hans ultrakost var ganska skön, typ ät vad som bjuds, bara mycket.

   Vid korta lång pass brukar jag ta med en banan, att äta efter 10-12km, typ en timma. På längre brukar jag ta mackor: polarbröd med smör, resp korvbröd med jordnötssmör och sylt. Jag vet att det låter så där, men det funkar för min mage. Det senare även på sista ASM. Har provat geler men svarar så där, och får ganska ont i magen av dem.
   Har gjort någon sorts "stenåldersmassa": dadlar, havregryn, kaffe, kakao och cashewnötter. Funkar också att klämma i sig i farten.
   Sen dricker jag vatten, ibland med en liten skvätt smaksättning, men aldrig sportdryck.

   Radera