tisdag 21 juli 2015

Pling och plong show.

Sommar och träning. Bra temperaturer och lagom litet i kalendern. Man kan äta mycket, och det finns tid för både lek, bad och läsning. Jag kom igång ganska bra med träningen efter Vibytävlingen. Kanske är det kontinuiteten som gör det. Jag var ganska slut i huvudet efter maran, och värmen, och har haft litet ont i vänster fotled. Det var den som tog mest stryk på den lutande vägbanan. Kände dock att jag var redo i princip omedelbart att börja springa lätt och sen började jag planera. Planera träningen med två mål: å ena sidan vill jag springa ordentligt fort en gång på 5km. I min marathonträning de sista åren, så har jag visst sprungit fortare och fortare på kortare distanser, men aldrig fått till det på tävling. Främsta orsaken är att det enda 5km lopp jag sprungit är Bellmanstafetten.  Det kommer att bli en del snabbhetsträning i form av intervaller och backar och snabbdistans.
Det andra som jag kommer att träna mera fokuserat från början av hösten är tröskel, och att förbättra fartuthålligheten. Jag tycker inte att jag lyckats förvalta mina 1:31 på halvmaran väl ännu. Det borde kunna gå betydligt fortare på marathon.
Upplägget blir det vanliga fem träningsdagar i veckan, tisdag torsdag med fart fokus  och lördag söndag långpass. Kommer att köra varannan helg och varannan onsdag med kuperad terräng.
De senaste två veckorna har det blivit fem respektive sex träningsmil. Längpassen har varit begränsade till 18-19km, mest för att inte inkräkta för mycket på familjetid. Hållit lugn långpassfart kring 5:10-5:20, förutom förra helgen då jag la in 3km snabbdistans efter 11km. Allt för att främja snabb återhämtning. Jag kommer dock att försöka hålla ett högre tempo på varannat långpass för att vänja mig mera vid att springa fort länge.
I torsdags var jag tillbaka i favoritbacken hemmavid. 535m lång enligt Iphone/GPS, vilket väl betyder att den är runt 500m. Målet brukar vara att ta sig ner under 1:50. För några veckor sedan hade jag litet problem att komma under två minuter, så torsdagens mål var att hålla samtliga under 2minuter. Det gick vägen, från första 1:58 till femte på 1:47 med snitt på 1:54 är jag nöjd. Det är rätt riktning. På torsdag provar jag igen.

Målet med träningen? Att komma in i nästa år starkare och mera fokuserad än i år. Jag har inte planerat några tävlingar under hösten bortsett från Bellmanstafetten. Kommer att känna efter undervägs om det skulle vara kul med en kortare eller längre tävling. Nu ska jag ut!

Vi ger oss inte!

2 kommentarer:

 1. Hej Urban.

  Ser rubriken och hörde precis en extrainsatt dokumentär på P1 om Robert, en stor artist har lämnat oss. Det är konstigt vad snabbt man glömmer? Inte många som kan leka med det svenska språket som han och Povel. Som någon sa; nu blir det roligt i himmeln.

  Låter som ett bra upplägg på löpningen, får jag bara ordning på min egen kropp så är det så jag också vill springa till hösten, 4-5 pass i veckan. Med fart i veckan. Lycka till i fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Nisse. Det var bara häromveckan jag satt och undrade hur det var med Robban. Visste inte att det var så illa. Många kul o bra minnen dock. Hoppas du får ordning eller tar en ordentlig löppaus. Jag tyckte det verkade som din blandning med alternativ träning gav resultat men så blir det bakslag.

   Radera