söndag 17 maj 2015

Marauppladdning i Champagne

Då var det två veckor kvar till maran. Frågan är som vanligt hur man skall lägga upp träningen dessa sista dagar. Ifjol blev det ju tvärstopp då jag blev förkyld, men tillräckligt långt innan för att kunna springa. Det blir väl något tröskelpass, och litet distans och kanske ett intervallpass i helgen. 

Förra veckan blev det kortare distans än planerat. 39km fördelat på fyra pass. 

I tisdags kände jag mig ordentligt återhämtad från maran och sprang en lunchmil över huvudstastrand, Ulvsunda slott och Traneberg. Det blev några steg på Kungsholmen runt banan också. 
Därefter flyg till Frankrike. I onsdags tog jag och brorsan oss ner till segelflygfältet. Gassande sol och 28grader i skuggan. Längs fältet finns en Z formad väg som mäter 200-400-200m. Perfekt för korta intervaller. Ena riktningen lätt uppför och andra nerför. Vi körde 3 tur och retur vändor. 200ingarna höll vi dålig koll på exakt sträcka så tiderna varierade mellan 39 och 45s. På 400 blev det 88s i snitt uppför och 84s utför. Det kändes ok i låren så peppar peppar att det börjar ge sig. 

Torsdagen körde vi norrut så det blev helvila. 
I fredags morse var det svalare och växlande molnighet. Vi gav oss ut på mindre trafikerade vägar och tvärs över vinfält. Nu befann vi oss i hjärtat av Champagne och varje fält hade en liten symbol från ägaren. Den första var gula änkan. 

Vi sprang på måfå i vad som var tänkt att bli en mil. Efter nio kilometer var vi litet osäkra på var vi befann oss och konsulterade kartan. Jo, tre kilometer rakt fram. Perfekt! Hittills hade det gått i ganska makligt tempo, men nu ökade vi takten ner mot 4:10. Tre snabba kilometer och sedan hotellfrukost. Efter tre spikraka kilometer såg vi inget hotell. Koll på kartan. Aha. Vi sprang rakt fram inte snett rakt fram. Fortfarande tre kilometer hem, lätt uppför. Så tack vare felspringning fick vi femton kilometer på tom mage. Mycket frukost fick plats. Sen svängde vi förbi några mindre vingårdar.
Det var inte alla som välkomnade med öppna buteljer. De mer populära måste man boka tid hos. 
Sen vidare upp mot norra Tyskland för ny övernattning. Jag berättar inte att vi kört utan att boka hotell och spenderat många kvällstimmar för att leta hotell. 
Lördag morgon en kort fyra kilometerstur över rapsfält. Kändes tungt och segt i starten men lättade efter hand. Kanske borde vi ha fortsatt men hemlängtan var för stark. 

Igår vaknade jag hemma igen, men det gavs aldrig någon tid att springa så veckan summerades alltså till 38km. 
Nu gäller det att man inte blir förkyld eller trasslar till det med onödiga skador så skall det bli en kul mara. Om inte så har jag anmält mig till Viby marathon i Juli. 
Vi ger oss inte. 

2 kommentarer:

 1. Det är ju väldigt individuellt hur man vill lägga upp träningen sista veckorna innan ett maraton. Dra ner på ansträngningen är väl gemensamt för de flesta upplägg (lite kortare, lite mer vila mellan intervallerna etc). Däremot behålla antalet pass om man orkar. Jag brukar (inför HM-lopp och mitt enda maraton) lägga in flytintervaller tidigt samma vecka, typ 1 minutare i 10k-tempo med 1 minut joggvila med 10-15 rep (beroende på hur jag känner mig) sedan gillar jag att lägga en morgonjogg dagen innan loppet (fredag morgon om loppet går på lördagen) på kanske 6-8 km med 2 km lite snabbare än tävlingsfart för den distans jag ska springa.

  Sen måste jag säga att jag alltid blir förkyld, t.o.m med lite feberkänning on-to tävlingsveckan inför ett stort lopp, slå aldrig fel. Måste hänga ihop med nertrappningen och nervositeten. Blir ju alltid frisk på mindre än ett dygn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland när man är stressad och sover sämre eller kortare nätter kan jag få förkylningsliknande symptom. Fast den ifjol var en "riktig" historia.
   Jag tycker att det är skönt att inte ändra rytmen för mycket, så jag försöker nog ligga kvar på fyra fem pass, möjligtvis bara tre sista veckan, men rejält kortade.
   Lycka till på onsdag, har inte bestämt om jag kommer och tittar!

   Radera