lördag 19 mars 2016

Födelsedagsjogg och kostråd

Igår fyllde Svenska marathonsällskapet 64år och bjöd in till en 6,4km födelsedagsjogg. Efter att ha vilat från löpning och gymverksamhet hela veckan, så innebar lördagen en del fysiskprövning.
På morgonen innebandyträning med nioåringarna. Där ska det förutom att öva olika moment, och spela match alltid lekas en omgång gladiatorerna. Eller kull om man så vill. Kändes inget i benet efter den påfrestningen med snabba sidoförflyttningar.
Därefter gick jag en halvdags kurs i fysträning för fotbollstränare. Jag tycker aldrig riktigt att man vet vad man ska vänta sig av en sådan kurs. Den hölls dessutom av en PT som hade en närmast amerikanskt upplagt CV. Jante råmade i bakgrunden, du ska inte förhäva dig. Vi skulle ha fyra timmars föreläsning och praktik. Under inledningen höll han ett habilt men inte helt övertygande anförande, där det blev litet konstigt invävda kostråd. Främst flr att han började med att säga att Livsmedelsverkets kostråd är föråldrade. Sen visade han de nya. Han tryckte på att protein och fett är näring vi behöver, medan kolhydrater är mindre viktiga. Tallriksmodellen bestod av 40%grönt och 40% kött o fisk. De övriga bitarna fisk, nötter, fett och kryddor/tillskott? Sen var rådet att följa denna modell till 100% 80% av tiden. Då kan man ju undra vad man ska göra med de 20% som man inte ska följa den till 100%? Socker och stärkelse skall undvikas i görligaste mån. I klartext: inget godis (ok), inget bröd (hm), ingen pasta eller ris (what?) och ingen potatis? (Vi har levt i Sverige i århundraden utan potatis...) men hallå gröten då?
Två observationer: med dagens produktion i Sverige, så är den modellen kanske inte helt optimerad. Potatis och brödsäd tar ganska stor åkermark i besittning. Fast vi skulle kunna odla mera kål. Jag kan inte något om åkerbruk, så det är svårt att uttala sig om möjligheterna med en uthållig produktion i den här riktningen. 
Den andra observationen är: okej, om livsmedelsverket nu har fel, vad är det som säger att just den här modellen är bättre? Btw livsmedelsverket förespråkar en allsidig kost. Problemet är möjligtvis utarmningen av vissa livsmedelsfettsammansättning. Fast det är denna modell som den offentliga bespisningen lutar sig mot. Om man som vuxen känner sig mogen att ta ett beslut att lägga om sin kost må så vara. Då kan man ha litet större överblick. Men om man hemma ökar fettintaget samtidigt som man fortsätter med skolluncher med pasta och mellis baserat på mackor, är ju risken stor att det blir ett för stort energiintag, som måste balanseras med fysisk aktivitet.
Som förälder känner man sig litet kluven när man ställs inför liknande presentationer. Jag är inte motståndare till en utveckling på kostområdet, men frågan är om detta är rätt målgrupp respektive tillfälle?
Jaja, man blir uppjagad av olika saker. Om man vill förändra något, så måste man ju börja i någon ände. Företaget han kom från beskrevs som gamechangers.
Det där upptog kanske en kvart tjugo minuter av en tvåtimmarsföreläsning. Efter den tiden var jag inte övertygad om att det var någon form av stor förändring som erbjöds. Dock bytte han mask när vi gick ut på fältet i snöyran för praktik. Där visade han sig besitta en hel del av de förmågor som CVt talade om. Jag fick en del mycket bra förslag på förändringar i mitt eget löpsteg. Desutom kom det några tekniska förklaringar som jag saknat tidigare. Så bortsett från mina synpunkter på kostdelen var det en mycket bra och trevlig kurs. Dessutom gav den inspiration att fundera på om det kanske inte är som Anders säger - egen tränare = dålig tränare. Åtminstone tycks det gälla i mitt fall.
Nå, som inledningen antydde, blev det sedan ett kortare löppass runt kvarteren hemma. De första 7km utan smärta på ett par veckor. Idag gör det ont. I musklerna som aktiverades på praktiken, men inte någon känning av benhinnor. Det blir inget långpass idag och ingen full rulle till veckan, men det kommer att bli en del gymverksamhet.
Vi ger oss inte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar